Donderdag 1 december: Foxconn City

Vandaag gingen we naar Foxconn city. De excursie naar Huawei ging helaas niet door, dus we konden voor het eerst uitslapen. Foxconn maakt praktisch alles voor elektrische apparaten. Ik kan je met vrij grote zekerheid zeggen dat er iets in de computer waarop je dit leest, gemaakt is door Foxconn. Ze maken onder andere de producten van Apple, HP, Cisco en Asus. Ook zijn ze berucht om hun slechte werkomstandigheden. Afgelopen jaar waren ze in het nieuws, omdat er veel van hun werknemers zelfmoord pleegden.  Het Foxconn complex is enorm. Het is zo’n 3,2 vierkante kilometer. Foxconn was een heel eind buiten de stad, dus we moesten een heel eind met de metro en daarna moesten we nog een klein uurtje lopen. Voor de gate moesten we even wachten. Er stonden twee ventjes tussen onze groep. De ene met een Foxconn trui haalde iets, wat leek op een brief, tevoorschijn, waarna de ander een pak met cash tevoorschijn haalde. Vermoedelijk waren we getuige van intellectual propperty theft.  Toen we eenmaal naar binnen mochten, zagen we pas wat voor enorm complex het was. Enorm veel gebouwen, afgewisseld met torenflats en supermarkten. Ook vielen de vangnetten meteen op. Ik had al eerder van de vangnetten gehoord, die ze gebruiken om springende werknemers op te vangen, maar dat ELK gebouw rondom netten heeft, dat wist ik niet. We werden naar een gebouwtje toegeleid, waar colleges werden gegeven en kregen hier een introductiepraatje. Hier vertelden ze hoe goed ze waren en wat ze allemaal voor hun werknemers deden. Het viel professor Smit op dat ze nogal druk waren met de psychologie van hun werknemers. Na een aantal vragen gaf de presentator toe dat dit was vanwege de hoge zelfmoordcijfers. Hierna kregen we een rondleiding in het R&D lab van Foxconn. We werden over de campus gereden in golfkarretjes en party vans. In het lab testen ze onder andere de akoestiek van hun producten en de duurzaamheid.  In een van de akoestische labs lag een dun vierkant apparaat onder een matje. Hier stak een wit draadje uit met daaraan de bekende Apple oplader. We denken dat we hier getuige waren van de nieuwe, kleinere versie van de iPad, maar de medewerkers ontkende alles en we durfden het matje niet op te tillen. Verder in het gebouw kwamen we langs stresstestlabs, waar ‘highly confidential’ op stond en waar laptops en mobieltjes op duurzaamheid getest werden. Veel labs waren geblindeerd, maar het Apple tastlab spande de kroon. Deze was hermetisch afgesloten. Er zaten naast sloten ook enorme zegels op de deuren, zodat ze konden zien of er iemand in of uit het lab gekomen was. Eenmaal buiten werden we door de party vans weer richting de ingang gebracht.

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.