Dinsdag 13 december: Wisseling van de hooggeleerde wacht

Ook de vertegenwoordiging van ons koninkrijk in Japan wist ons geenszins teleur te stellen op maandag. Een select aantal deelnemers op dinsdagochtend daarentegen wel. Een enkeling had weliswaar het fatsoen om de avond voorafgaand in tweedelig onder de lakens te kruipen, waardoor de vertraging ’s ochtends beperkt bleef. Het gecombineerde metro-/treinsysteem van de Tokio regio, er is geen sprake van een stad, bracht ons naar Mitsubishi Electric. Hier werd de groep opgewacht door opnieuw een medewerker met ervaring in de lagelanden.

De ingenieur van Mitsubishi Electric deelde eerst zijn ervaring met de Nederlandse cultuur en zijn grote voorliefde voor Duvel, waarna er ook nog gelegenheid was om inhoud aan te snijden. De electric tak van Mitsubishi mag niet verward worden met de autotak. Het motto ‘You wouldn’t believe the things we do’, bevat een duidelijke kern van waarheid; liften, airco’s, roltrappen, gigantische schermen en industriele robots zijn allemaal deel van het assortiment. Het R&D centrum waar wij terechtgekomen vertelde ons over het onderzoek dat zij doen naar automotive sensors. Het onderzoek omvat onder andere pressure sensors, airflow sensors, accelerometers en infrared sensors. Een diepgaand verhaal, tot groot genoegen van de power- en microfanaten, maakte duidelijk dat voor de nu in ontwikkeling zijnde power electronics silicon carbide vervangen zal worden door gallium nitride, of misschien wel diamant. In de rondleiding werd stilgestaan bij de industriele robots die op moordend tempo producten kunnen assembleren. Verder werd toegelicht hoe Mitsubishi Electric een full-scale test doet aan een smart grid; een concept waarbij vraag en aanbod van energie dynamisch wordt afgestemd. In dit concept zet je de wasmachine aan en gaat hij pas draaien op het moment dat de energieprijs aantrekkelijk is, en er dus voldoende aanbod van energie is. Dit concept biedt veel kansen, maar vraagt ook veel van het electriciteitsnet. Ter afsluiting kregen we weer een flinke hoeveelheid sandwiches, die we konden nuttigen samen met een groep ingenieurs, om tegelijk wat ideeen uit te wisselen.

Vlak voor vertrek arriveerde professor French, rechstreeks vanaf de luchthaven. Tijdens de middagexcursie bij Omron waren we dus tweeprof sterk. In het Omron Kusatsu office werd een strakke agenda gehanteerd, dit gaat in Japan heel ver; zelfs de vragensessie heeft een vaste duur, eerder klaar zijn is niet iets wat in hun systeem past. De Omron Kusatsu vestiging onderzoekt Industrial Automation, en heeft een kleine assembly line. In deze assembly line worden programmable logic controllers, timers en power supplies vervaardigd. Dit alles in ultra high mix-low volume. Omron heeft namelijk een enorm productportfolio waarvan lang niet alles in hoge aantallen gefabriceerd wordt. Daarom beschikt men over een assemblagelijn die razendsnel kan schakelen naar een ander product. Eindelijk konden we een assemblagelijn in actie zien, eentje die heel ver gestandaardiseerd was, een belangrijke pijler van het bedrijf. Indrukwekkend was de nederigheid van het diensthebbend personeel als wij passeerden, want zelden zagen we zoveel mensen simultaan voor ons buigen. Aan het einde van de behoorlijk lange dag volgde in het zelfde pand de Tsunagi Laboratory Kusatusu. Tsunagi, wat connectiviteit betekent, is wat het lab zich op richt. Dit is enerzijds het testen van industriele machines en anderzijds het ondersteunen van bedrijven bij het koppelen van verschlilende componenten in industriele machines. Aan het eind van de dag werd met een diepe buiging dankbaar afscheid genomen van proffesor Smit die ons sinds Shenzhen heeft bijgestaan, zowel bij bedrijven, als bij culturele uitjes. Smit is zelfs met ons meegereisd naar de Demilitarized Zone nabij Seoul, terwijl het ook voor hem en vrije dag betrof. Al met al heeft hij ons met veel betrokkenheid door drie landen begeleid waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

Link to full English article

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.