De vereniging RJSO

logo-vereniging-rjsoDe Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest RJSO bestaat uit vier orkesten voor verschillende leeftijdscategorieën.

Rotterdams Jeugd StrijkersEnsemble (RJSE) voor de leeftijd van 6 tot 12 jaar
Een strijkersensemble met circa 30 kinderen o.l.v. dirigent Jim Roodnat. Klik hier voor meer informatie over dit orkest

Rotterdams JeugdOrkest (RJO) voor de leeftijd van 12 tot 18 jaar
Een symfonieorkest met klassieke bezetting (strijkers, hout- en koperblazers en slagwerk) o.l.v dirigent Jim Roodnat. Klik hier voor meer informatie over dit orkest

Rotterdams StudentenOrkest (RSO) voor studenten en musici in de leeftijd tot 29 jaar
Een volledig bezet groot-romantisch symfonieorkest o.l.v dirigent Coen Huisman. Klik hier voor meer informatie over dit orkest

Rotterdams Jeugd Symphonie Orkest (RJSO) {{INVULLEN}} Klik hier voor meer informatie over dit orkest

Plaatsing en indeling hangen af van leeftijd en muzikaal niveau en worden met jaarlijkse audities bepaald.

De belangrijkste doelstelling van de vereniging is: jonge mensen te laten kennismaken met en interesseren voor het fenomeen klassieke symfonische muziek en het bieden van de mogelijkheid in orkestverband hun muzikaliteit ten volle te kunnen ontplooien. De vereniging wil dus nadrukkelijk iets meer te bieden hebben dan ‘een avondje vermaak’ in de week.

Daartoe wordt nauw samengewerkt tussen de vereniging en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (de SKVR), muziekdocenten en het Rotterdamse concertgebouw De Doelen

Waar en wat spelen we?

Ieder jaar worden door de orkesten twee tot drie programma’s ingestudeerd waarbij naast traditionele symfonische programma’s ook nieuwe uitdagingen niet uit de weg worden gegaan. Het orkest streeft er dan ook naar om zich van zoveel mogelijk kanten te laten horen en zien.

We spelen bijvoorbeeld vaak samen met dansers, acteurs en verhaal en begeleiden we solisten en koren. In 2012 speelden we met de winnares van the Voice of Holland, Iris Kroes, ter gelegenheid van het 40-jarig lustrum van het orkest. Het orkest treedt regelmatig op tijdens evenementen zoals het OVG-Veerhavenconcert en doet mee aan het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Eén van de vaste concerten is het moederdagconcert. Sinds 2001 stonden er producties met Frank Groothof, Loes Luca, Bart van Gerwen en Joris Lutz op het programma die steeds konden rekenen op een goed gevulde grote zaal van De Doelen.

Aan het einde van het schooljaar en rond de kerst zijn er altijd het Zomer- en Kerstconcert waarbij alle orkesten van de vereniging zich presenteren.

Het RJSE speelt veel leuke bewerkingen van bekende klassieke en volksmuziek. Het RJO speelt bewerkingen en originele klassieke muziek en begeleidt ook solisten. Het lichte repertoire komt ook zeker aan bod. Het RSO speelt originele klassieke werken voor volledige orkestbezetting. Daarbij hoort ook de muziek uit de grote Broadway-musicals.

Op reis!

Regelmatig gaan de orkesten op studieweekend ergens in het land. Er wordt dan hard gewerkt aan het komende programma en gerepeteerd met solisten en gasten. Elke twee jaar gaat het RSO en RJO op tournee naar binnen- of buitenland. In 2013 ging het RSO bijvoorbeeld naar Praag!

Geschiedenis

De vereniging het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) werd in februari 1972 opgericht op initiatief van de ‘Vereniging Jeugd en Muziek’ en de toenmalige directeur van concertgebouw De Doelen, Huub van Dael. Voor sommigen was het orkest de aanzet tot een succesvolle professionele carrière bij bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In oktober 2012 vierde de vereniging haar 40-jarig bestaan met een groots concert in de Grote Zaal van De Doelen.

Sinds 1987 bestaat er een samenwerkingsverband tussen de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (de SKVR) en het RJSO. In 1989 heeft de vereniging een tweede orkest opgericht, vanaf januari 2008 telt door een grotere toeloop van nieuwe leden de vereniging drie orkesten. Sinds 2001 is het RJSO ook het orkest voor studenten van de Erasmus Universiteit door een samenwerking met Erasmus cultuur. In 2012 werd daarom het Rotterdams Studentenorkest (RSO) binnen de vereniging opgericht.

Ieder jaar worden door de orkesten twee tot drie programma’s ingestudeerd waarbij naast traditionele symfonische programma’s ook nieuwe uitdagingen niet uit de weg worden gegaan. Het orkest streeft er dan ook naar om zich van zoveel mogelijk kanten te laten horen en zien.

Vanaf 1974 maakte het RJSO diverse tournees en orkest-uitwisselingen naar o.a. België, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Italië, Tsjechië, Portugal, Noorwegen en Slowakije. In 2007 is op uitnodiging van de Nederlandse ambassade de reis gemaakt naar Bratislava (Slowakijke), in 2008 is het orkest in Toscane geweest. Steeds blijkt dat een tournee een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van het orkest, mede doordat tijdens de reis intensief gerepeteerd en geconcerteerd wordt. Inmiddels is de tournee een traditioneel jaarlijks terugkerend evenement. Evenals de jaarlijks terugkerende repetitieweekenden en -dagen georganiseerd in Rotterdam of op een externe locatie.